Scriptnyelvek házi feladatok

Ezen az oldalon a Programtervező informatikus BSc szakon és a Matematika BSc szakon 2009 tavaszi félévében meghirdetett Scriptnyelvek tárgy házi feladatairól találsz információkat.

A feladatok

 1. Készíts scriptet, ami előállítja a Pascal-háromszög első néhány sorát! A script első parancssori paramétere adja meg, hogy hány sort állítson elő a script, a második paraméter pedig egy filenév, ebbe a file-ba kell kiírni az eredményt.
  Határidő: március 9.
 2. Készíts scriptet, ami szövegfile-okban e-mail címeket keres! A script dolgozza fel a parancssori paraméterként megadott nevű file-okat, gyűjtse ki belőlük az e-mail cím alakú szövegeket, és írja ki mindet a standard outputra (minden címet külön sorba).
  Határidő: március 23.
 3. Készíts scriptet, ami egy sorozat permutációit állítja elő. A script parancssori paraméterként kap egy N egész számot, a feladata kiírni az 1 és N közé eső egész számok permutációit, soronként egy permutációt, tetszőleges sorrendben.
  Határidő: április 14.
 4. Készíts egy algebrai vektor típust implementáló osztályt. Kötelező műveletek: összeadás, kivonás, szorzás (skalárral szorzás és vektorok skaláris szorzata is), szöveges megjelenítés, szöveges beolvasás. A beadandó modul tartalmazza az osztály forráskódját és a funkciókat tesztelő scriptet.
  Határidő: május 4.
 5. Készíts e-mail küldő scriptet. A script első parancssori paramétere a címzett e-mail címe, a második a levél tárgya, a levél szövegét pedig a standard inputról olvassa be a program. A levél feladójaként használd a saját nevedet és e-mail címedet. A levelet a script egy SMTP szerveren keresztül küldje el (ELTE-n belülről, ELTE-s feladóval lehet használni a mail.elte.hu szervert). Szorgalmi feladat: a harmadik és további parancssori paraméterek csatolandó file-ok nevei, a script csatolja ezeket az e-mailhez.
  Határidő: május 11.

A beadás szabályai

A feladatok megoldását e-mailben kell elküldeni a lovei (kukac) plc (pont) inf (pont) elte (pont) hu címre. A levelek feldolgozása automatikus, az erre a címre érkező leveleket nem kapom meg, csak a szabályosan hozzájuk csatolt programokat. Ugyanígy a határidők vizsgálata is automatikus.

A levél tárgya ilyen formájú legyen: script EHAKOD (ahol az EHAKOD természetesen a megoldást beadó hallgató EHA kódja, a .ELTE résszel együtt). Minden EHA kódhoz csak a hozzá regisztrált e-mail címről fogadok el beadandót, a regisztráció menetét lásd lenn.

A megoldást tartalmazó forráskódot csatolni kell a levélhez. A csatolt file neve beadN.XX legyen, ahol N a feladat sorszáma (1, 2, stb.), XX pedig a nyelvtől függően pl, pm, vagy py. Egyszerre több feladat megoldását is el lehet küldeni, és ugyanannak a feladatnak töbször is el lehet küldeni a megoldását (az utolsót fogom figyelembe venni).

A beküldött megoldásokról mindig kapnod kell visszaigazoló e-mailt, ha nem kapod meg, küldd el megint a megoldást.

Regisztráció

A regisztráció célja a megoldásokat beküldők minimális azonosítása. Minden EHA kódhoz regisztrálni kell egy e-mail címet, amiről a megoldások érkezni fognak; más címről beküldött megoldások nem érvényesek. A regisztrált e-mail címet bármikor meg lehet változtatni.

A regisztrációhoz csak annyit kell tenned, hogy a regisztrálni kívánt címről küldesz egy üres levelet a fenti címre, a következő tárggyal: script EHAKOD reg JELSZO. Az EHAKOD továbbra is az EHA kódod, a JELSZO pedig egy regisztrációs jelszó, amit az ETR-ben találsz meg a Scriptnyelvek tárgyhoz tartozó infosheeten (kis és nagybetűk számítanak, a copy&paste itt nagyon hasznos). Ha helyes jelszót adtál meg, akkor a levél feladója lesz az EHA kódhoz regisztrált e-mail cím, és erről is kell kapnod visszaigazolást.